Om webbplatsen

Webbplatsen innehåller
– applikationen "Familjenotiser"
– applikationen "Gamla bilder" som innehåller både en databas för allmänna bilder och en specifik för porträtt
– applikationen "Dialektlexikon"
– arkivet för medlemstidningen Roten
– dokumentationer som överlämnats till föreningen
– användardokumentationer under "Instruktioner"
– avsnittet "Spara bilder" som ger praktiska råd som hur du kopierar det du ser på skärmen och bearbetar bilder.
– länkar

Vissa sidor kräver abonnemang. Klickar du på en sådan länk utan att ännu ha identifierat dig så blir du automatiskt omdirigerad till en inloggningssida. Efter att ha fyllt i din e-post adress och lösenord så kan du klicka på en knapp för att fortsätta till begärd sida.

Abonnemanskrav är i menyn markerade med *. Krävs det dessutom ett abonnemang med administratörsbehörighet så är det markerat med **.

Om Familjenotiser

Skellefteåforskarna har här drivit tre stora projekt vars resultat du tar del av om du löser ett abonnemang enligt menyvalet här till vänster.

#1: Digitaliserade tidningssidor ur NV

Tidningen Norra Västerbotten, Norran, har gett föreningen tillstånd att fotografera tidningssidor. I decemer 2016 hade åren 1910-1994 hunnits med och närmare 40000 sidor var då digitaliserade

Alla sidor är i dagsläget inte avfotograferade utan fokus har varit på familjesidorna. Men sidorna innehåller, framför allt i äldre nummer, även mycket annat material som sport och nöjen. Ibland har det också också fotograferats andra sidor av intresse. Upptäckter hittar du under menyvalet "Tidningsfynd".

Sidorna söks utifrån datum och sidnummer enligt bild. Mer information hittar du i menyn under Instruktioner>Familjenotiser.

#2: Kartläggning av avlidna i kommunen

Föreningen har deltagit i projektet Sveriges Dödbok och kartlagt vilka som dog 1901-71. De uppgifterna är sökbara tillsammans med referens till tidningssida där dödsfallet annonserats. Se nedan.

#3: Referens till tidningssida 

Ett register har skapat över de personer som 1928-66 meddelats avlidna på NV:s familjesidor. Uppgiften har lagts samman med registret från arbetet med dödsboken. Resultatet är ett sökbart register innehållande nästan 71 000 personer.

Här nedan visas hur det filtreras fram de två personer vars efternamn innehöll "...sand ..." och som vid dödsfallet hade en adress i "....ersmark...": 

 

Vid klick på länk till tidningssidan så visas den. Inne i visningsläget kan det väljas en annan av personens sidor.

 

Om Gamla bilder

I fotodatabasen finns en mängd typer av bilder upplagda. Vem som helst kan söka fram miniatyrer av dessa utifrån en rad kriteria. Vill man titta på fördjupad information om bilderna eller själv ladda upp, ändra, ta bort eller kommentera bilder så måste man vara abonnent. Desto fler bilder som laddas upp, desto attraktivare blir databasen!